Första guldet för Lovisa
 

Det blev nya mästare på både dam- och herrsidan i elitklasserna under SM-veckan. Favoriten Rasmus Hult knep sitt 2:a guld på seniornivå efter vinst över Drakenberg. Lovisa Forstadius skrällde och vann sitt första guld.

I damklassen hade Linnea Wallsten chansen att försvara sitt seniorguld från fjolåret. Detta sedan Intersquash unga löfte besegrat Sverigetvåan


Lovisa Forstadius ser till att hålla storasyster Anna-Carin
bakom sig. Det banade vägen mot Lovisas första SM-guld

Josefa Bertilsson i semifinalen.

 

Skräll i syskonmöte
På den andra halvan skrällde Lovisa mot sin storasyster Anna-Carin Forstadius efter vinst i semin i raka games.

 

De två första gamen gick till tiebreak och sedan hade Anna-Carin inte mycket kvar i tanken.

 

Jämnt inbördes
Med bägge favoriterna ute ur leken väntade en högst oviss final.

 

Finalisternas inbördes statistiken pekade mot en jämn match.

Bägge spelarna hade nämligen fyra vinster vardera, något som talade för att finalen kunde gå hela distansen.

Linnea startade bäst
Och det var exakt vad som hände. Linnea grep taktpinnen direkt och rusade snabbt iväg till en 6-0 ledning. Mycket beroende på en märkbart nervös motståndare som prickade plåten i tid och otid.
Sex egna misstag har man givetvis inte råd med, speciellt inte om det gäller en SM-final.

Linnea behövde inte direkt förta sig för att vinna inledande gamet med 11-2. Symptomatiskt satte en misslyckade backhand volleydrop från Lovisa punkt för gamet.

Marginalerna med sig
Det följande gamet visade på andra sidan av myntet. Nu hade Lovisa marginalerna på sin sida och presterade vinnande slag över hela banan. Då hjälpte det inte att den regerande mästarinnan svarade för fem egna vinnare och bara ett misstag.

Ett inledande ryck fram till 6-3 såg ut att säkra gamet för Lovisa. Men tappat fokus gjorde att Wallsten kunde utjämna, innan Lovisa kom tillbaka in i spelet.
Fyra raka vinnare gav gameboll och det överläget släppte inte Roslagentjejen. Det var kvitterat, 1-1.

Följdes åt
Mycket talade för att det tredje gamet kunde bli avgörande. Allvaret återspeglade även på banan där de två spelarna följdes åt fram till 5-5.
Så långt hade finalisterna balans på kontona - lika många vinnande slag som misstag. Men det skulle snabbt ändra sig.

I fortsättningen stod Lovisa för misstagen, medan Linnea producerade vinnare. Framför allt fallerade Forstadius backhand och på gamebollen satte hon sin volley drop i plåten. Efter 11-7 hade Linnea tagit grepp om finalen.

Omvända roller
Det fjärde gamet blev närmast en kopia av inledningen, men med omvända roller. Nu var det Lovisas tur att gå fram till 6-0 innan Linnea

kunde reducera efter en lobb.


Resten var en enmansshow från Lovisas sida. Lika många vinnare som misstag gav gamevinst med 11-6 och det var kvitterat än en gång.


Balanserat spel
Nu skulle allt avgöras i ett nervigt femte game. Så här långt hade Wallsten svarat för ett balanserat spel, med relativt få misstag. Bara fem stycken fördelat på fyra spelade games.


Forstadius statistik på det området var inte lika smickrande: 20 egna misstag, eller ett snitt på


Lovisa fick ordning på sitt
attackspel i femte gamet

fem sena julklappar per game. Skulle det fälla avgörandet i slutet?

Misstagen fortsatte
Lovisa fortsatte på den inslagna vägen och svarade för fem nya misstag. Som tur var satt offensiven som den skulle och sex vinnare räckte för att bärga guldet.

Första guldet
Linnea kom aldrig närmare än 4-5, där gjorde Forstadius ett avgörande ryck fram till 9-4. En perfekt längd på forehandssidan satte sedan punkt för en spännande, om än inte helt välspelade final.
Därmed bärgade Lovisa Forstadius sitt allra första SM-guld.

Rasmus på guldjakt
På herrsidan jagade Rasmus Hult sitt andra guld. Och sett till den form Sverigeettan visat under hösten var det inte mycket som talade för motståndaren Christian Drakenberg.

Veteranen från SSK startade dock piggt och gick fram till en 3-0 ledning. Men Hult jobbade sig tillbaka in i matchen och kvitterade till 4-4. Där stod gamet och vägde.

Kavalkad av misstag
Här startade en sällan skådad kavalkad av misstag från Drakenbergs sida. Ingenting fungerade, vare sig längden eller stoppbollarna. Då är det givetvis svårt att vinna i squash.

Hult tog en komfortabel ledning efter 11-7, där Sverigetvåan svarade för

fem vinnare - men hela nio egna misstag! När hände det senast? Under Drakenbergs juniortid?

Backhanden svek
Det andra gamet blev jämnare, även om Drakenbergs backhand svek honom rejält inledningsvis. Fyra misstag gjorde att Rasmus kunde dra ifrån till 5-0.

Sedan startade en uppryckning från 2012 års mästare. Hjälpt av en räcka misstag från Hults sida kunde Christian utjämna gamet vid 8-8.

Avgörande skede
Här kändes det som att matchen gick in i ett


Tre game räckte för Rasmus
att vinna över Drakenberg

avgörande skede. Om Drakenberg lyckades kvittera skulle det vara en helt öppen affär och nerver skulle kunna komma in i bilden.

Då kanske minnesbilder från SM-finalen 2012 skulle dyka upp i Hults huvud. Bilder på hur guldet gled honom ur händerna, trots sju matchbollar. Och Drakenberg skulle kunna frammana samma bilder för en positiv energikick.

Tålamodet avgjorde
Men Sverigeettan borrade ner huvudet och plockade fram sin motståndares starkaste sida, tålamod. Rasmus tightade till spelet och forcerade fram två misstag från Drakenberg, sedan var gamet i hamn.

Underläge 0-2 och nu skulle det krävas något alldeles extra från Drakenbergs sida. Han var visserligen nära poängmässigt i det tredje gamet. Men närmare än 5-6 och 7-8 kom aldrig SSK:s egen stålman.

Knuten näve
Rasmus Hult var helt enkelt för stark denna dag - både spelmässigt och mentalt. När Sverigeettan avgjorde matchen med en perfekt stoppboll i forehandshörnet kom ett glädjetjut och en knuten näve i luften.

Ett tecken på att vinsten verkligen betydde mycket för ankaret i det svenska EM-laget. För inte kan väl förbundskapten Drakenberg undgå att nominera sin baneman i den kommande truppen?

 

Åter till huvudsidan nyheter

 

© Karlstad Squashklubb 2014

Kontakta Webmaster
 

Sidan är optimerad för visning i upplösningen 1024 X 768